Grönskaksgratängen kan serveras som ensamrätt eller till kött, kyckling eller fisk, alternativt som allt-i-ett-gratäng där man t.ex. blandar i grillad kyckling i bitar direkt i gratängen.
Det ursprungliga receptet kommer från Allas 42/12 och räcker till minst 4 portioner.
Ingredienser:
- 400g morötter
- 1st liten purjolök
- 500g broccoli
- 3dl vispgrädde
- 1 1/2 msk maizena (vetemjöl)
- salt
- peppar
- 100g ädelost
- 1/2 ask körsbärstomater
- 2dl riven hårdost
- Skiva morötter och purjo. Dela broccolin i buketter.
- Koka upp och sjud mortötterna mjuka i saltat vatten i en stor kastrull ca 10 min. Lägg ner broccolin efter 5 min och purjolöken när 2 min återstår.
- Under tiden grönsakerna kokar - blanda grädde, maizena, salt och peppar i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda några min. Blanda ned grovriven ädelost. Låt smälta samman.
- Låt grönsakerna rinna av ordentligt och lägg i en gratängform. Häll över såsen, strö över tomaterna och slutligen riven ost.
- Gratinera i 225 grader i ca 20 min.
Alternativ:
- Tycker man inte om ädelsot kan man till exempel byta ut den mot Philadelphia-ost vitlök & örter eller liknande, blir en annan smak men lika gott ändå :-)
- Grönskaerna kan som sagt varieras utifrån smak. Kan rekommendera att addera även färska champinjoner och paprika. Gratängen blir då än smarrigare - iaf enligt mig :-)
- Tycker man inte om lök kan denna uteslutas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar