Sidor

Om mig

I juli 2010 fick jag, Caroline Arvidsson, 24 år gammal diagnosen celiaki. Vad innebar den för mig? Ja, till en början kändes det som ett enda stort problem, även om det var skönt att få en diagnos på mina symptom. Nu med lite distans har jag lärt mig att leva med intoleransen, även om jag ibland kan känna mig avundsjuk på att bara kunna gå till vilket ställe som helst och köpa en macka eller vad som nu skulle falla mig in när man t.ex. är ute på en resa eller bara skall "ta en fika på stan". Fördelen för mig har varit mitt stora intresse för mat och matlagning. Jag har alltid sedan jag var liten lagat mycket mat och bakat, vilket gjort att steget till att göra detta med glutenfria produkter inte varit så stort. På denna blogg har jag tänkt att dela med mig av recept, tips och förslag som kan hjälpa andra med glutenintolerans och deras anhöriga att se att det finns mycket smarrigt som varken är särskilt svårt att göra eller smakar sämre än "vanligt". Dessutom lägger jag även upp recept här som är naturligt glutenfria (NGF). Detta är recept som inte innehåller glutenfria produkter utan enbart produkter som de flesta vanligtvis har hemma.

söndag 9 februari 2014

Grönsaksform med ädelostsås - eller annan ostsås efter smak - NGF

Detta är en perfekt gratäng - den kan varieras i oändlighet :-) Jag har varierat både grönsaker och ostsort och det har smakat lika bra varje gång.

Grönskaksgratängen kan serveras som ensamrätt eller till kött, kyckling eller fisk, alternativt som allt-i-ett-gratäng där man t.ex. blandar i grillad kyckling i bitar direkt i gratängen.

Det ursprungliga receptet kommer från Allas 42/12 och räcker till minst 4 portioner.



Ingredienser:
  • 400g morötter
  • 1st liten purjolök
  • 500g broccoli
  • 3dl vispgrädde
  • 1 1/2 msk maizena (vetemjöl)
  • salt
  • peppar
  • 100g ädelost
  • 1/2 ask körsbärstomater
  • 2dl riven hårdost
Gör så här:
  1. Skiva morötter och purjo. Dela broccolin i buketter.
  2. Koka upp och sjud mortötterna mjuka i saltat vatten i en stor kastrull ca 10 min. Lägg ner broccolin efter 5 min och purjolöken när 2 min återstår.
  3. Under tiden grönsakerna kokar - blanda grädde, maizena, salt och peppar i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda några min. Blanda ned grovriven ädelost. Låt smälta samman.
  4. Låt grönsakerna rinna av ordentligt och lägg i en gratängform. Häll över såsen, strö över tomaterna och slutligen riven ost.
  5. Gratinera i 225 grader i ca 20 min.

Alternativ:
  • Tycker man inte om ädelsot kan man till exempel byta ut den mot Philadelphia-ost vitlök & örter eller liknande, blir en annan smak men lika gott ändå :-)
  • Grönskaerna kan som sagt varieras utifrån smak. Kan rekommendera att addera även färska champinjoner och paprika. Gratängen blir då än smarrigare - iaf enligt mig :-)
  • Tycker man inte om lök kan denna uteslutas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar