Vad man kan tänka på när man skall bjuda hem någon med glutenitolerans:
Caroline tipsar:
- Att laga mat till någon som är glutenintolerant är egentligen inte så svårt som man kanske tror först. Ris, potatis och quinoa är glutenfritt och det finns glutenfri pasta att köpa. Den har ingen större smakskillnad än vad två olika "vanliga" pastasorter har.
- Bulgur/couscous/matvete baseras på vete och kan därför inte användas.
- Kött, fisk och fågel är också det naturligt glutenfritt. Det finns dock några olika saker man bör tänka på.
- Marinader, kan innehålla gluten, därför är det viktigt att man läser innehållsförteckningen noga.
- Vanligt ströbröd går inte att använda men skall man t.ex. panera fisk kan man istället välja att använda sesamfrön, dill eller glutenfritt ströbröd.
- Skall man göra sås kan man använda redning, maizena eller glutenfri mix att reda med.
- Mjuka tacobröd baseras på vete - hårda däremot är som regel glutenfria. Jag har inte hittat några som inte är det iallafall. Läs för säkerhets skull på förpckningen.
- Havregryn - innehåller i ren form inte gluten. Problemet med havregryn är dock att det oftast framställs och hanteras i miljöer där det finns vete, råg och korn.
- AXA:s blå havregrynsförpackning anses dock vara okej så den går fin fint att använda!
- Mannagryn och ströbröd innehåller gluten. Därför är ett tips att bröa formen vid bakning med kokos. Både gott och smidigt! Tycker man inte om kokos kan man bröa formen med t.ex. pofiber eller mjölmix.
- E-nummer i innehållsförteckningar - Alla är glutenfria.
- Laga glutenfritt till alla så riskerar du inte kontamination och din gäst slipper hamna utanför.
- Fråga din gäst hur en rätt kan anpassas. Förutsätt dock inte att din gäst är expert på mat och vad han/hon tål att äta, men gästen tar sällan illa upp för frågan.
- Ta chansen att våga laga glutenfritt och låt din gäst vara engagerad i menyval och matlagning.
- Spara innehållsförteckningar om du har köpt ett livsmedel som består av flera olika ingredienser. Det är tryggt både för dig och gästen om det finns att läsa om tveksamhet uppstår.
- Torka av ytor och tvätta händerna. Använd inte samma redskap till det glutenfria som vanlig mat. Skölj skärbrädan om du har skivat upp vanligt bröd och sedan ska skiva upp glutenfritt. Glutenfritt serveras separat i egen brödkorg, på ett eget fat och så vidare.
- I alla mataffärer finns ofta en glutenfri hylla. Där kan du hitta glutenfri pasta, kex och kakor, vakuumförpackat bröd, pizzabottnar och mjölmix. Glutenfritt bröd, bullar, piroger med mera finner du i frysdisken. Glutenfria livsmedel är märkta med ett överkorsat ax.
- Det är en konst att laga glutenfritt bröd eftersom det är just glutenprotein som binder ihop och gör vanligt bröd luftigt. Använd därför recept som är gjorda för glutenfritt bröd. Receptet innehåller dessutom inte några mejeriprodukter vilket gör att det är en lämplig botten att använda även till laktosintoleranta och mjölkproteinallergiker.
Bovete - En ört med stärkelserika frön. Används som mjöl.
Corn Flakes - Alla sorter utom Kellog's är okej enligt slv.se.
Fibrex - Betfiber. Tas fram ur sockerbetor. Kan användas både till matlagning och bakning. Fibertillskott.
Fruktkärnmjöl (E410) - Även kallat johannesbrödmjöl. En produkt från familjen ärtväxter. Används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel.
Glutamat (E621-E623) - Salter av glutaminsyra. Används som smakförstärkare.
Glukossirap
Läs på Livsmedelsverkets hemsida
Guarkärnmjöl (E412) - En produkt från familjen ärtväxter. Används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel.
Hirs - Ett asiatiskt sädesslag. Glutenfritt!
Majsmjöl - Stärkelsemjöl av majs. Glutenfritt!
Maltarom - En konstgjord essens som används till smaksättning. Glutenfritt!
Maltdrycker - Drycker beredda av malt, humle, vatten och jäst. Kan innehålla spår av gluten, i regel långt under gränsvärdet.
Maltextrakt/Maltsirap - Gjort på malt som blötläggs och dunstas in. Kan innehålla gluten, i regel mängder under gränsvärdet för glutenfritt. Mer info på slv.se.
Maltodextrin - Maltodextrin framställs genom nedbrytning av stärkelse. Som råvara kan potatis-, majs-, tapioka- eller vetestärkelse användas. Beroende på nedbrytningsgraden uppstår från stärkelse först tunnkokande stärkelse, därefter maltodextrin, sedan glukossirap (stärkelsesirap) och sist dextros. Den senare är en alternativ benämning på glukos.
Maltsocker - En sockerart som erhålls vid nedbrytning av stärkelse och glykogen.
Pofiber (potatisfiber) - Tillverkas av potatisens fruktkött som renas och torkas. Kan användas både vid matlagning och bakning. Fibertillskott. Glutenfritt!
Polentagryn - Gryn av majs som skalats och befriats från grodd. Glutenfritt!
Potatismjöl - Rent stärkelsemjöl av potatis. Glutenfritt!
Psylliumfröskal (Husk, fiberhusk, loppfröskal) - Kommer från en indisk växt. Används bl.a. som fibertillskott och vid bakning av glutenfritt.
Ris - Ett gräs som jämte majs och vete är jordens viktigaste sädesslag. Glutenfritt!
Sagogryn - Kommer ursprungligen från stammen/märgen av en palm som växer i Sydostasien, men framställs i Sverige vanligen av potatisstärkelse. Används i fruktsoppor. Glutenfritt!
Sojasås - Tillverkas traditionellt genom jäsning av sojabönor och vete. De sojasåser som analyserats av Livsmedelsverket visade sig inte innehålla något gluten.
Stärkelse - Kolhydrater som omvandlas till enkla sockerarter i magtarmkanalen. Används som förtjockningsmedel.
Vetefibrer - Kommer från vetekornets skal eller halmstrå. Kan innehålla gluten men är vanligtvis fritt från gluten. Kontrollera med tillverkaren.
Vetegroddsolja - Tillverkas genom pressning av olja ur vetegroddar.
Vetegräs - Vetekorn som får gro och växer ut till gräs, som klipps av och sedan används.
Vetestärkelse - Kolhydraterna i vetet där glutenproteinerna har tvättats bort. Används bl.a. i glutenfria mjölmixer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar