Sidor

Om mig

I juli 2010 fick jag, Caroline Arvidsson, 24 år gammal diagnosen celiaki. Vad innebar den för mig? Ja, till en början kändes det som ett enda stort problem, även om det var skönt att få en diagnos på mina symptom. Nu med lite distans har jag lärt mig att leva med intoleransen, även om jag ibland kan känna mig avundsjuk på att bara kunna gå till vilket ställe som helst och köpa en macka eller vad som nu skulle falla mig in när man t.ex. är ute på en resa eller bara skall "ta en fika på stan". Fördelen för mig har varit mitt stora intresse för mat och matlagning. Jag har alltid sedan jag var liten lagat mycket mat och bakat, vilket gjort att steget till att göra detta med glutenfria produkter inte varit så stort. På denna blogg har jag tänkt att dela med mig av recept, tips och förslag som kan hjälpa andra med glutenintolerans och deras anhöriga att se att det finns mycket smarrigt som varken är särskilt svårt att göra eller smakar sämre än "vanligt". Dessutom lägger jag även upp recept här som är naturligt glutenfria (NGF). Detta är recept som inte innehåller glutenfria produkter utan enbart produkter som de flesta vanligtvis har hemma.

onsdag 31 juli 2013

Carolines nöttårta - Vår midsommartårta 2013 - NGF

Denna tårta komponerade jag ihop lite snabbt av olika recept på midsommaraftonens morgon enligt principen man-tager-vad-man-haver. Det bästa med den var att den blev supergod och den gick jättefort att göra :-)
 
Nötbotten:
200 g hasselnötter
2,5 dl strösocker
1 msk potatismjöl
0,5 tsk bakpulver
5 st äggvitor
 
Kolasås:
1 st burk karamelliserad mjölk (färdigkokt kondenserad mjölk) 
               alternativt 1 st burk kondenserad mjölk som kokas enligt anvisningarna på burken.
 
Garnering:
Vispad grädde (ca 4-5 dl)
Bär &/ Frukt (t.ex. 1 liter jordgubbar eller 3st bananer + 1st förpackning stora odlade blåbär)

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Rita en cirkel (ca. 25cm i diameter) på ett bakplåtspapper.
    • Använd förslagsvis botten på en form (22cm i diameter) med löstagbar botten.
  3. Mal hasselnötterna och blanda med socker, potatismjöl och bakpulver.
  4. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör sedan försiktigt ner hasselnötsblandningen.
  5. Bred ut smeten i cirkeln.
  6. Grädda tårtan i 175 grader i ca. 25 minuter.
  7. Ta ut botten & låt den svalna.
  8. Bred på kolasåsen & därefter grädden för att till sist garnera med bär &/ frukt.
Ät & njut :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar